Roz în garderoba masculină

Cât de mult loc are culoarea roz în garderoba masculină?

Are loc. Și destul de mult. În ultimii 60 de ani, însă, am văzut culoarea roz devenind una femenină, fiind un gender marker. Și mulți bărbați se feresc de roz.

În SUA anilor 20 ai secolului trecut, costumele roz erau purtate de servitori și de clasa muncitoare. Ce s-a întaâmplat ulterior? Când a avut loc schimbarea de percepție? Răspunsul este – tot în SUA anilor 50 ai secolului trecut. Coincide cu perioada în care oamenii au hotărât să separe copii în funcție de gen. Era o hotărâre să-i zicem practică. Toți bebelușii erau îmbrăcați în alb, iar la vârsta aia e practic imposibil să deosebești un băiețel de o fetiță, iar culoarea a devenit un mod foarte simplu de a-i delimita. Decizie cumva arbitrară. Istoric vorbind, albastrul era o culoare femenină, asociată cu Sf. Maria, iar roz – un roșu mai deschis – prezent încă pe hainele legionarilor romani era o culoare masculină asociată cu vitejia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai am și câteva motive pentru a vă încuraja să nu neglijați această soluție cromatică.

  1. Fetelor le place culoarea roz.
  2. Sunteți bărbați.Și nu aveți nevoie de un gender-marker pentru a demonstra acest lucru. Siluieta, construcția corpului, modul în care vă prezentați și poziționați o fac. Aveți toate caracteristicile în acest sens. Abia prin anii 60 – 70, în Europa de Vest și SUA, părinții au putut ști genul viitorului copil, iar unii antreprenori s-au gândit să capitalizeze aceste informații oferind din timp haine pentru băieți și pentru fetițe.
  3. Vă scaote în evidență. Imaginați-vă că sunteți la un eveniment și din 10 bărbați, 9 vor purta un constum asortat cu o cămașă fie albă, fie albastru deschis. Are sens. E de înțeles. E un stil conservativ. E o opțiune standard. Rozul înseamnă curajul și încrederea care vă scoate din mulțime. Vă separă de restul.
  4. E o culoare practică. Ușor de asortat. Cu un costum albastru – Da. Cu unul gri – desigur. Dar fiți atenți la câteva aspecte. În special la culoare pielii – dacă e mai deschisă, rozul o va scoate în evidență și mai mult. Dar, dacă sunteți mai smolit e o soluție foarte bună.
  5. Roz e o culoare istoric masculină. Am spus-o la început, iar acum voi detalia. Să ne amintim de simbolism (în percepția vestică). Roz = roșu + alb. Roșu înseamnă putere și curaj. Roșu persuadează. Roșu atrage. La începutul anilor 1900,Brooks Brothers scot pe piață prima cămașă contemporană de culoare roz, devenind foarte populară în rândul bărbaților, precum și simbolul neoficial al Ivy League.

Sfatul meu. Folosiți un roz deschis. Unul de pastel. Evitați rozul aprins, strigător, acid!

Like and share, amigos, like and share