Q&A: Cum ne încheiem la sacou? Partea I

Pe net sunt cel puțin multe sute de resurse dedicate men’s fashion unde putem cu ușurință găsi zec de articole interesante despre stil, culori, tendințe și prefeințele autorului. Informație necesară. Însă de multe ori e focusată pe aspectele globale și omite detaliile adesea mai puțin cunoscute publicului larg. Astfel, o întrebare aprent simplă, de exemplu ”cum ne încheiem corect la sacou”, nu poate găsi un răspuns corect. Și nu doar pentru cei care au cumpărat primul lor costum. În prima parte a acestui șir din 2ˇarticole, voi vorbi despre sacoul cu un singur rând vertical de nasturi, pentru că este cel mai răspândit.

 

Sacoul cu doi nasturi

Sacoul cu doi nasturi este cel mai popular. Și aici avem o singură regulă. NICIODATĂ nu încheiem nasturele de jos. Descheiem toți nasturii atunci când ne așezăm. Atât.

Din istorie cetire.

Primul care a venit cu acestă idee a fost regele Eduard al VII-lea al Angliei prin sec. al XIV-lea. Dânsul nu o făcea din raționamente de stil, ci, după mesele copioase. Oamenii din anturajul acestuia au preluat gestul, după care a fost cascadat în mase. Astăzi este o regulă general acceptată a etichetului masculin.  

 

Sacoul cu un singur nasture

Încă un tip de sacou – cel cu un singur nasture. Mai rar întâlnit. În special ca și parte componentă a costumelor pentru ocazii speciale. Dar sunt și variante casual. Regula e și mai simplă – Un singur nasture mereu încheiat.

 

Sacoul cu trei nasturi

Regula e următoarea (de sus în jos) – câteodată, mereu, niciodată. Nasturele de sus se încheie în situațiile formale, în cele mai puțiin formale – nu.

În unele cazuri, nasturele de sus al sacoului respectiv poate fi unul decorativ, ca în imaginea de mai jos – în acest caz funcționează regula sacoului cu doi nasturi.

 

Like and share, amigos, like and share