Networking. Partea II. Cum să fii pregătit pentru succes.

În prima parte am inițiat discuția despre networking și cum ne pregătim din punct de vedere logistic.

Astăzi îmi propun să vă vorbesc despre cum să fi pregătit pentru a-ți mări rețeaua de conexiuni, în special în primele 8 – 10 secunde după prima interacțiune, precum și despre minimul necesar de must-have-uri.

  1. Află / să știi cine va fi acolo

Ar fi bine să ceri / să faci rost de o listă a invitaților (vezi pe site, în mail-ul de confirmare, în invitație sau întrebând organizatorul) și încearcă să te documentezi – ai vrea să știi cine și ce companii va reprezenta, ce a scris presa despre ei sau cum se poziționează în piață și cum i-ai putea interesa din primele secunde ale conversației (de ex. Am citit interviul cu Dvs. din ZF / Articolul din BM etc).

O bună cunoaștere a invitaților te ajută să definești cu cine ai vrea să te vezi și e teme ați dori să le abordați.  Mai devreme am pomenit despre small talk și replici pe care le recomand să le evitați.

 

  1. Să vii cu cărți de vizită – cât mai multe.

 Sfatul meu – ia mai multe cărți de vizită decât crezi că vei avea nevoie. Nu e nimic mai frustrant decât să auzi: Uite. Ține cartea mea de vizită. Și sa nu ai una să dai la schimb. Cel mai bine ar fi să le păstrezi într-un suport special (asemeni unui portmoneu pentru cărți de vizită) pentru a nu le șifona. Poți opta pentru un portțigaret, ceva misterios și clasic.  În lipsa acestor accesorii, buzunarul interior al sacoului ar trebui să fie o alternativă decentă.

În cazul în care lucrezi pe cont propriu, vin cu câteva sugestii despre cum ar trebui să arate o carte de vizită:

  • Mereu treci datele personale – numele, rolul, date de contact
  • Trecei și un număr de mobil, nu doar de fix
  • Utilizează materie primă și vopsele calitative.
  • Clasic și laconic, dar creativ.

 

  1. Treci telefonul pe silențios

 Regulile de etichetă în ceea ce privește telefonul mobil nu mai țin de o discuție futuristă. Practic toată lumea deține unul, iar anumiți indivizi au și câte 2, 3, 4….. multe. Nu vrei să fii tipul care e mereu cu ochii în telefon. Păstrează-l pe silențios și folosește-l pe cât de puțin posibil. Ai venit aici să întâlnești oameni noi, nu să verifici Facebook-ul, email-ul sau să joci Angry Birds. În cazul în care trebuie să preiei un apel, te sfătuiesc să găsești un loc retras și liniștit. E un mauvais – ton să întrerupi o discuție pentru a răspunde la telefon.

 

  1. Ai la îndemână un pix. Mai bine două.

 Cerându-i cuiva să îți împrumute un pix e din start neprofesional. Te sfătuiesc să ai la dispoziție 2 pixuri calitative, discrete, fără diamante, poleire cu aur sau alte țigănisme.  Nu e necesar să vii cu o peniță Montbalc (dar, dacă ai deja una, ești binevenit să o iei cu tine), dar nici cu un pix Bic proaspăt șmanglit de pe birou înainte de a ieși (din astea, cele mai ieftine, luate la cutie de către cei de la achiziții) sau unul cu sigla hotelului (distribuitorului de apă sau aeroportului), doar dacă nu lucrezi acolo. Găsește un pix de plastic solid, care arată bine, calitativ și fără logouri, care nu va curge, distrugându-vă haina.

De ce două? Cerneala din primul se poate termina, îl puteți rătăci pe undeva, cineva vă poate cere un să-i împrumutați un pix.

 

Sper că sfaturile de mai sus vă vor fi de folos. Urmează și partea a treia a acestui articol. Comentariile au fost momentan blocate din cauza unui număr mare de spam.

Like and share, amigos, like and share