Despre ceasul de buzunar

Existau obiecte mai mult sau mai puțin simbolice, apreciate, cunoscute și adesea transmise din generație în generație de străbunicii, bunicii și tații noștri; lucruri care au dispărut din peisaj pentru că,  la un moment dat, au fost înlocuite de ceva mai comod sau mai practic, de exemplu bastonul, monoclul sau ceasul de buzunar.

În epoca tehnologiilor nano și explorării altor planete nu ne oprește nimeni, în limita siguranței și a bunului simț, să păstrăm vechile obiceiuri. Fie că suntem ghidați de confort sau de o notă de burghezie, putem citi cărțile de hârtie în locul celor electronice; putem lua cina la lumina lumânărilor și a focului din șemineu; putem expedia scrisori pe hârtie, semnate cu penița, în locul pixului cu gel sau a semnăturii electronice.

Istoria e ciclică, iar lucrurile vechi se renasc și reinventează. Recent am scris despre pălării și despre revenirea acestora in a big way. Acum vreau să vă povestesc despre ceasul de buzunar. E un accesoriu aproape uitat și scos din uz de ceasurile de mână, alea cu curelușă. În ziua de azi, un bărbat cu ceas de buzunar nu arată la fel de ciudat ca și unul cu joben, dar, are toate șansele să integreze acest accesoriu în stilul contemporan.

Ceasul de buzunar devine popular în anii 30 – 40 ai secolului al XIX-lea, devenind compact, mai ușor și mai simplu de purtat în buzunarul dedicat de la vestă, de obicei în partea de stânga – jos. Mai existau și variații, atunci când ceasul era purtat în buzunarul dedicat de la sacou, mai degrabă în cazul uniformelor.

Ceasul de buzunar nu mai e la fel de popular astăzi, în epoca ceasurilor de mână, și, mai nou, a celor smart. Îl putem însă purta la un eveniment tematic sau la un eveniment la care e imperativ să venim în smoking (după cum probabil știți, la smoking nu se poartă ceas de mână).

De asemenea nu e o idee deloc bună să purtăm ceas de mână și de buzunar în același timp. Un ceas de modă veche nu se asortează cu o pereche de blugi, iar unul din imaginea de mai jos nu e deloc potrivit la costum cu vestă.

 

ceas de buzunar

Like and share, amigos, like and share

1 Comment

  1. Dar clasica oricind este eleganta si frumoasa, imi placa nespus de mult ceasurile de buzunar, dar cu parere de rau foarte multi au uitat ca exista acest accesoriu.

Comments are closed.