Chino si/sau Khaki

În ediția de astăzi mi-am  propus să vă povestesc despre două tipuri de pantaloni. Poate cei mai potriviți pentru perioada caldă a anului. Deci – Chino (cino) și Khaki. Ce sunt, cum se deosebesc, cum și unde se poartă și de unde au apărut?

Așa cum v-am obișnuit, o mică paranteză istorică.

La fel ca și majoritatea pieselor vestimentare din garderoba masculina, pantalonii khaki vin din armată. Erau parte a uniformei militare indiene din anii 1800, mai apoi împrumutați de Armata Imperială Britanică pentru aspectul funcțional (camuflaj bun în deșert) și estetic (nu se vedeau urmele de praf), migrați către armata americană, iar apoi adoptați de civili. Din hindi, termenul khaki se traduce ca și culoarea prafului / pământului, iar Khaki sunt pantaloni de bumbac de culoarea …. respectivă. Chino sunt mai eleganți și vin în alte culori – albastru, roșu, verde, culori de pastel etc. Asta fiind și cea mai mare diferență, formală de altfel. Există un număr neînsemnat de diferențe ce țin de tiăul de bumbac și croire.

Acest tip de pantaloni s-a adaptat foarte ușor și în viața civilă, în special după cel de-al doilea Război Mondial, iar astăzi rămân a fi destul de populari, inclusiv în dress-code-ul corporativ, situați între stilul casual și formal. Sunt o alternativă bună pantalonilor de lână, în special vara, iar datorită texturi mai dense, nu se șifonează foarte ușor și sunt ușor de întreținut – se spală la mașină, se usucă pe șfoară.

Se asortează cu cămăși polo, casual sau elegante ori cu sacou (blazer sau sport – coat).

De cele mai multe ori se poartă într-un mediu relaxat, cu pantofi casual (cum ar fi boat shoes fără șosete vizibile).

Sau un pic mai formal, cu o cămașă elegantă, mereu cu centură, cu pantofi derby sau monks. Sau foarte casual – roșu de burgund și cămașă denim.

Evitați pantofii negri cu pantaloni deschiși la culoare.

Pentru o ținută de toamnă aș recomanda și o pereche de chinos verde de măslin, datorită contrastului cu cromaticul anotimpului, dar nu ca și ținută de birou.

 

De multe ori apare însă confuzia dintre cargo pants și chinos. Pantalonii cargo au buzunare laterale voluminoase și sunt largi. Nu sunt pantaloni de birou, ci mai degrabă pentru medii în care accentul se pune pe funcționalitate.

Like and share, amigos, like and share