Cârciuma: Pălinca fiartă cu piper …pentru răceală

E iarnă. E frig. E răceală.

Pălinca fiartă cu piper, spun unii, este un remediu bun pentru gripă şi răceală şi, mai mult decât atât, este o băutură populară pe timp de iarnă, când temperaturile de afară sunt scăzute.

Pălinca, fiartă sau nu, este din cele mai populare băuturi pe timp de iarnă. Pe lângă efectele de ameliorare pe care le are asupra simptomelor de gripă şi răceală, acesta scade riscul pneumoniei, scriu unii adepți ai remediilor naturiste.

Mod de preparare.

Ingrediente:

– 150ml pălincă

– 6-7 boabe de piper negru

– 5 cuişoare

– o linguriţă de miere de albine

 

După ce turnăm pălinca într-un ibric, o condimentăm cu boabe de piper negru şi cuişoare. Se pune la foc mic. Imediat ce se încălzește un pic, o turnăm într-un pahar, se adaugă o linguriţă de miere de albine, după care se amestecă până se dizolvă complet. Puteți stoarce și sucul dintr-o felie de portocală, pe care o lăsați în pahar. Mai poate fi consumată cu scorţişoară, iar mierea poate fi înlocuită cu zahăr.

 

O pălincă bună e produsă în cazane de cupru și alambic, la foc direct. Secretul stă în alegerea prunelor coapte bine, dulci ca mirea. Țuicarii pricepuți știu că măiestria stă în distilare și redistilare, pentru că doar așa se ajunge la gustul și tăria strașnică a licorii de prună. Maturarea se face în butoaie zdravene de lemn, unde băutura se rotunjește și catifelează, păstrând și intensificând gustul prunei aromate.

Bucatele alese trebuie să fie însoțite de o băutură tare, strașnică, ce va stârni pofta de mâncare. Pălinca se consumă ca aperitiv, completându-se foarte bine cu bucatele tradiționale, care potolesc cu bine foamea, cum ar fi jumările, fasolea cu ciolan sau brânza de burduf. Cel mai bine se poftește și cu slănină proaspătă, ceapă roșie și pâine țărănească rumenită în cuptor cu lemne.

 

Disclaimer. Acesta e un remediu popular și trebuie interpretat ca atare. Adresați-vă medicilor în caz de răceală sau gripă și nu umblați după sfaturi ciudate pe net.  

De multe ori este de înțeles că nu trebuie consumat alcool deloc. Chiar și o cantitate mică de alcool ne afectează rațiunea si coordonarea.
– Nu consumați alcool dacă trebuie să conduceți autovehiculul
– Nu folosiți utilaje, echipament electric sau nu lucrați la înălțime după ce consumați alcool
– Nu consumați alcool înainte de a practica sport
– Nu consumați alcool daca va aflați sub medicatie – consultați doctorul daca nu sunteți sigur de interacțiune
– Nu consumați alcool până vă îmbătați – poate conduce la probleme de sănătate și sociale
– Nu consumați alcool dacă sunteti însărcinată
Like and share, amigos, like and share